off

Thijs Dekker

T
hijs

Thijs is geboren op 13 december 1925 aan de Dorpstraat in Tuitjenhorn als oudste van 6 kinderen. Na de lagere school ging hij 1 dag in de week naar de tuinbouwschool en de rest werkte hij bij zijn vader.

Op zijn 19e ging hij studeren bij de Salesianen van Don Bosco met de bedoeling om missionaris te worden. Een eer om hier heen te mogen, maar ook zware tijden omdat hij niet de kwaliteiten had voor deze studie. Vooral de talen kon hij niet goed, het West-Fries ging hem wel goed af, helaas zat dat niet in het pakket. Na 10 jaar gestudeerd te hebben was het klaar, terug naar huis en de volgende dag stond hij alweer op het land.

Hij kreeg verkering met Ank Karsten en in 1958 zijn ze getrouwd. Ze gingen wonen in een nieuw huis, helemaal in het toen afgelegen Rijpje. Ze kregen vijf kinderen.

Ze hadden niet veel, maar ze waren samen sterk. Hij kreeg last van zijn rug en ging over van akkerbouw op glasbouw. Samen hebben ze veel werk verzet. Ook toen de kassen werden verhuurd aan Bejo.

Vele kilometers heeft hij gefietst na zijn werkzame leven. Hij zag niemand, maar hij vond het prachtig.

Ze verhuisden naar de Manusveert en hij fietste elke dag naar zijn oude stekje aan de Rijperweg.  Toen dat niet meer ging, verhuisden ze naar St Jozefpark en hier hebben ze heerlijk gewoond.

De gezondheid ging achteruit. Hij is bediend door pastoor Tilma in bijzijn van zijn hele gezin. Dat vond hij heel mooi.

Via Magnushof verhuisden ze samen naar de Bron in Schagen. Daar begon hij aan zijn laatste reis.

Op zijn 97e gaf hij in een speech aan heel dankbaar te zijn dat hij dit mocht meemaken met zijn mooie vrouw en zijn kinderen. 5 mooie mannen waar 5 mooie vrouwen bij kwamen met 9 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Allerlei karakters, die als het er op aankomt elkaar steunen, samen sterk zijn, en zo is het gegaan, zei hij.

Over de auteur