off

Pastoor Jan Berkhout

P

astoor Jan Berkhout

Pastoor is opgegroeid in de Rijp in een gezin met tien kinderen. Na school ging hij werken in de Bijenkorf. Daar kwam hij erachter dat hij meer had met emoties dan met omzet en hij besloot Theologie te gaan studeren om priester te worden. Hij werkte in verschillende parochies en kwam tenslotte in Volendam terecht, waar hij bekend werd  door de Nieuwjaarsbrand waar hij veel uitvaarten leidde en de families van de slachtoffers begeleidde. Met troost en aandacht stond hij klaar voor wie hem nodig had. Een kwetsbare herder die vanuit zijn eigen kwetsbaarheid oog had voor de menselijke maat.

Zijn hulp na de ramp in Volendam leverde hem veel waardering op maar had ook zijn schaduwzijde. Na deze periode kroop het verdriet bij hem naar binnen en kreeg hij een burn-out.

Daarna is hij nog pastoor geweest in Breezand en later is hij twaalf bij ons in Tuitjenhorn onze Pastoor geweest, maar Volendam liet hem niet los. Zijn gezondheid begon hem in de steek te laten en hij verhuisde naar Huizen. Hier is hij op 78 jarige leeftijd overleden. Hij was er altijd voor anderen.